Európa 5 legszebb kávéháza

2019. 07. 02. | Gastro

Erős, jellegzetes illata, az első forró korty, ami táncra perdíti az ízlelőbimbók érzékelő receptorait, hogy igazi energiabombaként robbanjon szét benned, és mindezt egy mesébe illő, történelmi kávéházban élvezve… nem is nagyon indulhatna ennél szebben egy nap!

Cikkünk az öt (szerintünk) legszebb európai kávéházat hivatott bemutatni, ahol élvezheted a kiváló kávék csábító ízét, miközben egy történelmi utazás részévé válhatsz: ülhetsz abban a sarokban, melyben híres írók művei születtek, nézelődhetsz azon az ablakon keresztül, melyen későbbi politikusok, elnökök néztek ki, suttoghatsz szerelmes szavakat egy kedves fülbe ott, ahol ugyanezt Casanova is tette.

New York Cafe – Budapest

  Nem is kezdhetnénk mással a felsorolást, mint fővárosunk mesébe illő kávéházával, amit nem véletlenül emlegetnek egyre többen a világ legszebb kávéházaként. Hauszmann Alajos tervei alapján készült épület 1894-es megnyitása után szinte azonnal a korabeli irodalmi és művészeti élet egyik pezsgő központjává vált. Olyan művek születtek a díszes karzatokon, mint A Pál utcai fiúk, és olyan írók és költők osztották meg gondolataikat egymással egy-egy kávé fölött, mint Babits Mihály, Karinthy Frigyes, Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső, vagy Weöres Sándor. Ha csatlakoznál irodalmunk nagyjaihoz, és Te is belekortyolnál egy jó erős feketébe az óriási, körútra néző ablakok mellett, érdemes a korábbi órákat választani, hogy elkerüld a turista-rohamot.

  Weboldal: https://www.newyorkcafe.hu/

  Cafe Imperial – Prága

   A cseh főváros gyönyörű kávéháza 1913-ban nyitotta meg kapuit és II. világháborús kegyvesztettségén kívül mindig is a prágaiak egyik kedvenc helye volt. A kis mosolyszünetet is csak annak köszönheti, hogy szépsége, és előkelősége miatt a német megszállók törzshelyévé vált, ami ellen a helyiek távolmaradásukkal tüntettek. A 2000-es évek elején egy teljes külső-belső felújítás adta vissza a cseh kulturális örökség részének nyilvánított épület régi pompáját. Ajánljuk figyelmedbe a reggeli ajánlatokat, ami már 7 órától elérhető, de még ehhez is érdemes asztalt foglalni!

   Weboldal: https://www.cafeimperial.cz/en/homepage

   Café Majestic – Porto

    A pezsgő portugál város régi kávéháza a Cafe Majestic, ami 1921-ben nyílt meg privát klubként, Cafe Elite néven. Az I. világháború utáni nyughatatlan boldogság és nyüzsgés központja volt, de a II. világháború miatt kivetett adók szinte csődbe vitték. Eladták mesés bútoraikat, az egyedi, díszes pool-asztalt, elbocsájtották az alkalmazottakat…több évtizednek kellett eltelnie, hogy jöjjön valaki, aki rajong a történelmi kávéházakért, és a mesés bevételek ígérete nélkül is hajlandó legyen belevágni a kávéház felújításába. Agostinho Barrias összegyűjtötte a fellelhető összes régi fotót, leírást a kávéházról, elkészíttette a régi bútorokat és lámpákat, és pont olyanná varázsolta a belső tereket, mint amilyenek aranykorukban voltak. Portoban járva mindenképp érdemes benézni ide is, egy kávét mindenképp megér az időutazás!

    Weboldal: https://www.cafemajestic.com

    Cafe Florian – Velence

     Felsorolásunkban méltán kiérdemelhetné a kávéházak királynője elnevezést, nem csak szépsége, de kora miatt is: a Florian 1720-ban nyitott meg a Szent Márk téren, és a város egyetlen nyilvános kávéháza volt, ahova nők is betérhettek: ez csábított a helyre olyan híres-hírhedt csábítókat is, mint Casanova. Eme előnyein kívül kétségtelenül a különböző kereskedőhajókon, a világ minden tájáról érkező kávékülönlegességek is vonzották a híres drámaírókat, politikusokat, és a művészeti elit képviselőit. A XX. század eleje óta állandó zenekara van, ami élő zenével szórakoztatja a gőzölgő fekete felett elmerengő, vagy az élet nagy dolgait megbeszélő közönségét. Elfogyasztani itt egy kávét, megmutatja milyen is az igazi dolce vita.

     Weboldal: https://www.caffeflorian.com/en/

      Clos Maggiore – London

       Toplistásaink közül ő kakukktojás: a legfiatalabb, és inkább étterem, mint kávéház, de nem véletlenül nevezik a világ és London legromantikusabb éttermének. A londoni Covent Gardenben található, toszkán stílusban berendezett, provance-i konyha ételeit kínáló csoda olyan híres emberek kedvenc helye, mint Harry sussex-i herceg. Ha Londonban jársz, legalább egy mennyei kávéra ülj be! Ha pedig annyira magával ragad a hangulata, maradj még egy kicsit, és kóstolj a ház díjnyertes, 18 ország több, mint 2500 borát bemutató kínálatából!

       Weboldal: https://www.closmaggiore.com/wine/

        Szerző: Szél Anna

        (Fotók :a kávéházak honlapjai és Shutterstock)

        További érdekes cikkek