Cárok nyomában – Oroszország felséges látnivalói

2019. 08. 01. | Kult, Travel

A világ legnagyobb országa Oroszország. Egy történelmi birodalom, és egy 300 éves dinasztia, melynek intrikákkal, puccsokkal átszőtt uralkodása, cárjainak, és cárnőinek ízlése formálta ezt a szinte felfoghatatlanul nagy országot, és felséges palotáit. Hidd el, ezek az épületek külön-külön is megérnek egy utazást, és a látogatás végén garantáltan csak annyit tudsz majd mondani, hogy: “te jó ég!”

Oroszország leggyönyörűbb épületeit a Romanov család tagjainak köszönhetjük, akik egyszerűen imádták a pompát, rajongtak a művészetekért és emiatt egyre nagyobb, és egyre szebb palotákat építtettek. Szerettek mindent, ami monumentális és gyönyörű, és ezekben gyönyörködhetünk most mi is. A két legnagyobbat mutatjuk most be, mindkettő méltán része az UNESCO Világörökségi Listának.

Téli palota, vagyis az Ermitázs

A Téli palotát I.Péter kezdte el építtetni olasz tervek alapján 1703-ban. A Néva partján elterülő palotában több mint 460 szoba található, melyeket carrarai márvánnyal, gránittal, aranyozott bútorokkal, intarziás ajtókkal és mennyezettel, gobelinekkel, velencei csillárokkal díszítettek. A palotában Nagy Katalin folytatta az építkezést, több épülettel kibővíttette. A cárnő nagy rajongója volt a művészeteknek, hatalmas, és egyre bővülő gyűjteményét egy külön részben, az úgynevezett Remetelakban tartotta, melynek francia neve Hermitage, innen ered a mai Ermitázs múzeum, és a hozzá kapcsolódó épületrészek elnevezése. Egészen az 1917-es októberi orosz forradalomig a mindenkori uralkodó használta, majd 1922-ben a teljes épület az Ermitázs múzeumé lett. A világháborúk idején a műkincseket elszállították, volt, hogy egészen az Urálig, a mai Jekatyerinburg városába. A múzeum dolgozói még az ostrom alatt is kitartottak, óvták az üres épületet a hideg és az éhezés ellenére, a háború során elszenvedett súlyos károkat később helyreállították. Jelenleg a múzeumban több, mint 4 millió kiállítási tárgy található, és ha az egész épületet szeretnéd bejárni, egy kellemes, 22 km-es sétára készülj!

Puskin – Carszkoje Szelo, vagyis a Cári falu

Carszkoje Szelo közigazgatásilag Szentpétervárhoz tartozik, Puskin település része. Itt találhatók a Romanov-ház egykori rezidenciái. 1710-ben ajándékozta a területet Nagy Péter I. Katalin cárnőnek, és szinte azonnal meg is kezdték az építkezéseket. A Katalin elképzelései alapján megépült palotát később lánya, a közismerten hiú Erzsébet elavultnak és kényelmetlennek találta, ezért felkérte az olasz Bartolomeo Rastellit, hogy bontsa le, és építsen a helyére egy pompásabb, rokokó stílusú épületet. Ez 4 évig tartott, és mire elkészült, a nyári időszak legnépszerűbb udvari eseményeinek helyszínévé vált. Azt beszélik, hogy a cárnő soha nem viselte fogadásaira kétszer ugyanazt a ruhát, és ezt másoktól is elvárta, ezért a kijáratoknál a szolgák összefestékezték a távozó vendégek ruháit, hogy ne tudjanak még egyszer ugyanabban megjelenni előtte.

Na de térjünk vissza a palotához: ha azt mondjuk, hogy minden királyi (bocsánat, cári), akkor még mindig a közelében sem vagyunk az igazságnak… itt található például a Borostyán szoba, amit a világ nyolcadik csodájának neveznek: 100 négyzetméternyi felület egy teremben, amit padlótól a mennyezetig, összesen 6 tonnányi valódi borostyánnal borítottak! A II. világháború alkalmával a németek lebontották a termet, és egész egyszerűen magukkal vitték, és úgy elrejtették, hogy azóta sem találták meg. 1979-ben az akkori politikai vezetés úgy döntött, hogy visszaállítják eredeti állapotába a termet, így 20 év alatt, több millió dollárból újra elkészült a csoda.

Szerző: Szél Anna

(Fotók : Shutterstock)

További érdekes cikkek