5 meditációs tipp, hogy produktívabb legyél az üzleti életben

2019. 07. 15. | Business

Tornyosulnak a feladatok? Mindennel (jobb esetben) a deadline előtti utolsó pillanatban készülsz el? Folyamatosan teli a határidőnaplód és mindig kapkodsz? Ezek nem a sikeres üzletember jellemzői, ugye?

Bárkit fel tud őrölni az állandó rohanás, és hogy állandóan a következő feladatok listáját pörgetjük, éppen ezért meg kell tanulni lassítani. Ebben a cikkben összeszedtem, hogy mikre lesz szükséged, hogy egy kicsit megállj a forgatagban és helyreállítsd a lelki békéd. A meditáció nem irányított elmélkedés, hanem egyszerűen engedjük ellazulni a testünk-lelkünk, s megfigyeljük a bennünk zajló életet. A legjobb, hogy nincsenek előfeltételek, mert ehhez nem kell sem vallásosnak lenni, sem valami titkos kézfogásos szektához tartozni.

Itt van egy 5 pontos lista, hogy igazi spirituális Hulk legyél! 

 

1. Találjunk neki időpontot!

 

 Első lépésként keressünk a napunkban egy olyan időszakot, amikor van legalább tíz nyugodt percünk. Lehet ez ébredés után, mikor még tiszta a fejünk, s nem töltötte be az aznapi feladatok sora, vagy miután lefektettük a gyerekeket és végre csönd költözik a házba. A lényeg, hogy igyekezzünk úgy kiválasztani, hogy ez hosszú távon is tartható legyen, s gyökeret tudjon ereszteni a hétköznapokban. Szokjunk hozzá, építsük be a napirendünkbe.

2. Találjuk meg a helyet hozzá!

 

Következő lépésben keressünk egy zugot a környezetünkben, ahol el tudunk lazulni. Célszerű olyan helyet választani, ami nem kötődik a munkánkhoz, nem szűrődik be a város zaja, hisz pont az a célunk, hogy kilépjünk a hétköznapi mókuskerékből. A feng-shui guruk szerint akkor a legjobb, ha nincs a kötelünkben elektromos eszköz, hegyes tárgy, ami rombolná a jó energiák útját.

3. Teremtsük meg a harmonikus atmoszférát!

 

Keressünk egy puha párnát, akár babzsákot, amin kényelmesen el tudunk helyezkedni, illetve a ruházatunk is legyen laza. Ilyenkor meg lehet szabadulni a melltartótól is, s ha a párunk segít benne, akkor lehet tolódni fog a meditáció, de a stresszoldó gyakorlatok után könnyebb lesz ellazulni. Meggyújthatunk egy gyertyát is, mert a kellemes illata mellett még a fókusz megtartásában is segíthet. Fontos, hogy erre a pár percre zárjuk ki az életünkből a kizökkentő zajokat, amik elterelhetik a figyelmünket! Kapcsoljuk ki a telefonunk, még akár az órából is kivehetjük az elemet, ha zavar a kattogása. Vannak, akik lágy zene mellett meditálnak, ez teljesen ízlésfüggő. Próbáld ki, hogy számodra melyik opció segít jobban kiengedni. A youtube-ot böngészve kiválaszthatod magadnak a „legcsillebb” albumokat.

4. Érkezzünk meg!

 

Miután megzaboláztuk a környezetünk, már a célegyenesben vagyunk. Ideje, hogy kicsit mi magunk is megnyugodjunk. Egyenesítsük ki a hátunk, s vagy a gyertya fényére fókuszálva, vagy csukott szemmel összpontosítsunk a levegő lassú áramlására. A légzőgyakorlatok segítenek abban, hogy lelassuljon a szívverésünk, ellazuljanak az izmaink, így elménk kezd megnyugodni.

Gyorstalpaló a légzésgyakorlathoz:

– A légzésed legyen egyenletes, lassú és mély.
-Figyeld a levegő áramlásának útját az orrlyukaidtól egészen a tüdődig, majd vissza.
-Számold a levegő áramlásának idejét. Belégzés 4-ig, kilégzés 4-ig. Ezt később lehet növelni.
-Nyújtsd meg a kilégzést. Az arány legyen 4-6. Itt is lehet majd emelni: 4-8, 6-9, stb..
-A belégzés során engedd körkörösen tágulni a hasad, majd a hasizmokkal préseld ki a levegőt.

 

5. Első lépések 

 

Mikor már belőtted a légzésed ritmusát, kezd el „érezni” a tested! Elsőre nagyon ezoterikusnak hangzik, de valójában ezzel a gyakorlattal tudod fejleszteni a testtudatod. Először kezd a lábujjaddal, s próbáld felfedezni, hogy lüktet benne az élet. Utána jöhet a többi lábujj, a talp, a lábszár, s így tovább, végig az egész testen. Egészen felszabadító érzés, mikor „belaktad” az egész tested. Állítólag az igazik profik már eljutottak arra a szintre, hogy már a belső szerveiket is érzik.

 

Sokszor fogod azt tapasztalni, hogy kizökkensz. A hétköznapi feladatok, problémák áttörik a frissen épített lelki zen szentélyed falait, s azokon kezdesz el rágódni. Ez teljesen természetes, hisz az agyad nem szokta meg, hogy „üresjáratba” tedd, így kétségbeesetten igyekszik feltölteni a szabad kapacitást. Ilyenkor a legfontosabb, hogy nem szabad kétségbe esni, hanem vissza kell ugrani az elejére. Idővel és gyakorlattal egyre tovább lehet kitartani az állapotot.

Számomra az szokott segíteni az elmélyülésben, hogy egy hatalmas fehér csarnokba képzelem magam. A lelki állapotomtól függően itt elidőzök egy kicsit, s ha már teljesen uralom a teret, akkor továbblépek, s teljesen kiürítem az elmém.

A rendszeres meditáció hatására számtalan változást tapasztalhatunk:

 

  • Egy kis kikapcsolódás után könnyebben tudunk koncentrálni, így megújult erővel tudunk belevágni a feladatainkba.
  • Egészségesebbek leszünk, mert a légzőgyakorlatok során csökken a vérnyomásunk, lelassul a szívverésünk, nyugodtabbá válunk.  
  • Jobban megismerjük magunkat, teret adunk a sikereink és kudarcaink feldolgozására. Ebből tanulni tudunk, hogy legközelebb jobban kiaknázhassuk a magunkban rejlő lehetőségeket.
  • Tudatosítjuk az érzelmeinket, ezért a későbbiekben már hamarabb felismerjük őket és időben tudunk gátat szabni nekik. 
  • A folyamatosan fejlődő önismeretünkkel könnyebben megtaláljuk a megoldásokat életünk azon területein, ahol úgy érezzük, elakadtunk.

Szerző: Pusztai Péter

(Fotók : unsplash.com)

További érdekes cikkek