Stílusos gengszterek – Birmingham bandája sorozatajánló

2019. 06. 26. | Kult

Bejött Robert Downey Jr. Sherlock Holmes-a, meg Guy Ritchie Blöffje? Na, akkor ezt a sorozatot neked találták ki! A Peaky Blinders ezeket ötvözi mesteri módon. A kultikus nyomozó filmjeinek realisztikus és kissé nyomasztó hangulatába emeli át az alvilági figurákat és hierarchia harcukat.
De ne rohanjunk ennyire előre, helyezzük először kontextusba az alkotást. A két világháború között járunk, Anglia, azon is belül Birmingham városában. Az utcákon dagasztják a cipők a sarat és a lószart, az égbe sok ezer ipari kémény okádja a fekete füstöt, a kettő között pedig a rosszarcú alvilági formák osztozkodnak a koncon. A rendezőknek sikerült tökéletesen megragadni és ábrázolni ezt a világot, természetesen mozog a vásznon a szegény munkás, az elegáns, három részes öltönyt viselő gengszter és az elhivatott pandúr.

A készítők törekedtek a történelmi hűségre, a Peaky Blinders banda a valóságban is létezett – s noha nagyjából 100 ével korábban, de ezen a néven tevékenykedtek. Nevüket a kalap ellenzőjébe (peaky-csúcsos) rejtett borotvapengéről kapták, amivel meglepetésszerűen az ellenfél arcába tudtak suhintani, s ha volt bennük egy kis Federer, akkor sikerülhetett ezzel a lendülettel kicsapni a szemét (blinder-vakító) is. Történészek segítségével válogatták össze a korhű ruhadarabokat, illetve autentikus angol akcentussal pörögnek a dialógusok, szóval akinek nem gond a nyelv, annak tudom ajánlani eredeti hanggal.

A szerepekre olyan nagy neveket sikerült megszeretni, mint például Cillian Murphy (A sötét lovag, Eredet), Paul Anderson (Sherlock Holmes: Árnyjáték), Tom Hardy (Eredet, Venom), Adrien Brody (A zongorista, Ragadozók) és a jó öreg Sam Neill (Jurassic Park).

Mind csupa erős karaktert kaptak, amit briliáns színészi játékkal életre is keltettek, legyen az dölyfös gengszter, vagy kőkemény kopó. A sorozat nézése során sokszor éreztem azt, hogy a karaktereiknek több játékidőre lenne szüksége, hogy jobban kibontakozhassanak a motivációik, azonban az évadonkénti 6 epizód sajnos nem ad rá elég teret.

Mivel ezt az ismertetőt valószínűleg azok olvassák, akiknek még nem volt szerencséje a 2013-ban indult, mostanra 5. évadnál járó sorozathoz, így nem szeretném elspoilerezni a történéseket. A Birmingham bandái sorozat a háborúból visszatérő Thomas Shelby-t (Cillian Murphy), a középső Shelby fivért állítja a középpontba, aki visszaveszi nagynénjétől a galeri vezetését.

 

Érdekes megfigyelni, hogy milyen szépen beszivárog a hétköznapi életbe a háború utóélete:a hadszíntéren megfordult férfiak poszttraumás stressz szindrómája hogyan teszi tönkre a hétköznapjaikat, vagy hogy a veteránok sokszor felsőbbrendűnek tartják magukat a frontszolgálatot elkerülő civileknél.

Sejthető, hogy az eleinte fogadásokkal foglalkozó bűnbanda egy idő után szűknek érzi a területét és fölveszi a kesztyűt (sapkát?) a riválisokkal, s egyre merészebb babérokra tör. Mindezt teszi gatlingokkal, dobtáras géppisztolyokkal és nem kevés vérrel.

Kiknek ajánlom:

  • Akiknek bejött a Robert Downey Jr-féle Sherlock Holmes
  • Akik szeretik az gengszteresdit
  • Akik szeretik a kosztümös filmeket

Kiknek nem ajánlom:

 

  • Akik kikapcsolódásként nem bandaharcokra vágynak
  • Akik folyamatos golyózáporra vágynak

Szerző: Pusztai Péter

(Fotók : imdb.com)

További érdekes cikkek