Spitzbergák, a civilizáció északi határa

2019. 02. 27. | Travel

Van egy szigetcsoport, ami fele annyi távolságra van az Északi-sarktól, mint Izland és még Grönlandnak is csak az északi csücskével fekszik egyvonalban, mégsem örvend akkora népszerűségnek, mint az előbb említett ‘Jégföld’. Pedig ha valamit jégföldnek lehet nevezni, az a Spitzbergák szigetcsoport.

Lélegzetelállító táj, megfagyott múlt és európai szemmel felfoghatatlan életkörülmények jellemzik e vidéket.

Ezen szigetek Európa legészakibb területei és itt található a legészakibb lakott város a Földön. Területileg Norvégiához tartozik, de a Svalbardi (a Spitzbergák norvég neve) Egyezmény alapján, az egyezményt aláíró országok jogosultak a természeti erőforrások kitermelésére és felhasználására. Mivel Magyarország is a szerződést aláíró országok között van, így egy kicsit hozzánk is tartozik valami ebből a jeges világból.

A Spitzbergák legnagyobb városa a 2000 fő lakosú Longyearbyen. Igen, a 2000 fő ott már nagyvárosnak számít. Nem hiába, a körülmények elég zordak, ezért csak kevesen bírják ott hosszú távon. Állítólag a helyiek úgy ismerkednek, hogy “Te meddig maradsz?”.

Longyearbyenben október végétől február közepéig nem jön fel a nap, végig sötét van és tartósan -20 °C körül a hőmérséklet.

A Spitzbergákon élő emberek mind jó egészségnek örvendenek, de nem csak a friss levegő miatt, hanem mert felkészült kórház hiányában a súlyos betegeket és a szülés előtt lévő terhes nőket Norvégiába szállítják ellátásra. Érdekesség, hogy az egészségbiztosítás ilyenkor a szállást is fizeti nekik. Az állandóan fagyos talaj miatt temetkezni sem lehetséges a területen, a holtakat Norvégia egyéb területein helyezik végső nyugalomba.

Mivel közel 3000 jegesmedve is él a területen, így a helyieknek meg kellett tanulnia együtt élni velük.

Bár a medvék elsőbbséget élveznek és tilos őket ok nélkül bántani, az is szabály, hogy lakott területen kívül kizárólag lőfegyverrel lehet tartózkodni. Városon belül viszont a fegyvereket tilos bevinni bármelyik középületbe. A macskarajongóknak is van egy rossz hírünk: a rendkívül sokszínű madárpopuláció védelme érdekében nem szabad macskát tartani a Spitzbergák területén.

Szürreális látványt nyújtanak az elhagyatott bányák, bányászvárosok is, amelyeket főleg az oroszok hagytak maguk mögött. Itt található a föld legnagyobb magbankja, ami a világ összes tájáról összegyűjtött növények magjait tartalmazza, felkészülve arra a szomorú esetre, ha egy világkatasztrófa után újra kell népesíteni növényekkel a bolygót. Az atomtámadást is kibíró építményt egy hegy gyomrába építették, ahol állandó -18°C hőmérsékleten őrzik a több mint 900 ezer növénymagot.

Mindazonáltal ez a furcsán csodálatos jégvilág évről évre egyre több turistát vonz. Van valami megfoghatatlan és leírhatatlan érzés ezeken a szigeteken, ami fix helyet kölcsönöz a Spitzbergáknak a hardcore utazók bakancslistáján.

(Fotók :Unsplash, Pixabay, Wikipédia)

További érdekes cikkek