Luxus márkák kávézói szerte a világban

2019. 09. 28. | Gastro, Kult

Van az a fekete, folyékony mágia, az a varázslattal és titkokkal teleszőtt ital, amit egyszerűen kávénak nevezünk. Kávé. Ez lett a konvencionális, mindenki által elfogadott neve, habár mindaz, amit magában rejt oly szerteágazó, hogy szavakba csak nehezen önthető.

A kávé sokoldalú: gondűző, probléma-oszlató, magányos töprengésre és szenvedélyes társalgásra egyaránt okot – sőt olykor ürügyet is – szolgáltató isteni fluidum. Gyorskorunk minden közegébe, kultúrájába örömmel befogadott ital, amely köré egy egész kávé-birodalom (avagy meseország?) épült, és épül folyamatosan, megállíthatatlanul.

A kávé „születése”

 

A 15. században a jemeni szufik által „véletlenszerűen” felfedezett kávé rövid idő alatt el kezdte meghódítani a világot. Neve kapcsán számos elképzelés van, az egyik legfigyelemreméltóbb szerint neve az arab világban egyszerűen bort jelent. Hogy miért? Jön is a magyarázat, mely szerint, ahogy bor elűzi az ember csillapíthatatlan étvágyát, ugyanilyen sikerrel a kávé megszünteti – ha átmenetileg is – az alvás iránt érzett vágyat.

A „veszedelmes” kávéeufória

 

A 17. századi kávéeufóriáról egy francia utazó feljegyzéseiből olvashatunk, amelyben törökországi tartózkodása során ecsetelte a török ember reggelijét, amelyet a nép nemes egyszerűséggel, ugyanakkor sokatmondóan kávé alá valónak becézett, ezzel is érzékeltetve a kávé rangos helyét a napindító étkezésben.

A kávéfogyasztás vonatkozásában manapság is megoszlanak a vélemények, ám kezdetben igen furcsa tévhitek kaptak szárnyra (csupán egy példakiemelés a sorból, mely szerint a kávé túlzó mértékű fogyasztása leprát, esetleg aranyeret is okozhat).

 

Kávéelődök és kávépótlók

 

Számos kávéelőd, avagy –pótló lépett sorba a méltán népszerűvé vált coffé arabica és török kávé mellett. Ilyen volt a katángkóróból készült német kávé; a sterculia, közönségesebb nevén bűzfa megpörköléséből készített szudáni kávé; a koffeinmentes cserjéből készült cassia, mely szerecsen vagy mogdad kávéként is bekerült a köztudatba; vagy éppenséggel a csődfűből/bokafűből előállított svéd kávé (csupán érzékeltetés, kiragadás gyanánt).

 

Szubjektív kávédefiníciók

 

A kávé nem „csupán” egy ízlelőbimbó-kényeztető forró ital… a National Coffé Association kávédefiníciója alapján ugyanis a kávé egy önmagán túlmutató jelenség: kultúra, gazdaság, művészet, tudomány és szenvedély… mondhatnánk egyetlen gőzőlgő itallal „megtisztelt” bögrében.

Egy régi magyar orvos, Almási Balogh Pál szerint a kávé örömital, és ennek a nyalánk italnak boldogító és kellemes munkálkodását mindenki élvezheti, ez maga az isteni ital, melyet a reggeli és napközbeni rituáléink, szieszta-óráink elengedhetetlen elemeként tarthatunk számon.

 

A kávé helye a luxusmárkák körében

 

Az életszeretet és a felfrissülés mindenki számára mást jelent, azonban van egy közös pont, ahol mindez kifejeződik, hiszen valamilyen tárgy, cselekvés, megnyilvánulás képében igyekszik ki-ki mindezt hírül adni, avagy „formába önteni”. Az ízek szerelmesei a gasztronómia iránti szeretetükkel fejezik ki mindezt – a sokszor/legtöbbször? megfoghatatlan érzést mintegy kézzel foghatóvá, sőt megkóstolhatóvá formálva ezzel a gesztussal.

Felfrissülés? Ideiglenes kikapcsol(ód)ás? Mi sem fejezi ki mindezt érzékletesebben, mint egy szellemfrissítő könyv felszabadult olvasása egy gőzölgő, zamatos kávékülönlegesség kortyolása közben? Csupán egy ehhez hasonló témájú kép bevillantása egyetlen csapásra képes romantikus atmoszférát varázsolni körénk, bennünk…

A divat és luxusvilág rajongói számára az alábbiak során egy igazi csemegét kínálunk fel – ha nem is tálcán, de legalább az oldalon – olyanképpen, hogy összepárosítjuk a divat-szeretetet a kávéeufóriával.

Mi ez, ha nem a boldogság egyik legelevenebb és legkézenfekvőbb ízének nyelvünkön való átgördülése (kávé) és testünkön való tapintása, viselése (ruha formájában)?

1. A Tiffany & Co. „kékdoboz” kávézója: The Blue Box Cafe

 

A látványos kávézó a Tiffany & Co. főépületében, a kereskedelmi lánc vezető üzletének (flaghip store) negyedik emeletén kapott helyet. A kávézó nagymértékben teljesíti, sőt, túl is szárnyalja az eredeti elvárást, hiszen: egyrészt reklámként szolgál a márka számára, másrészt viszont a cél mindezzel az ügyfélvonzás volt az eladásokon túlmenően. Az egyik legnépszerűbb, legnevezetesebb kávézó a The Blue Box Cafe, mely önmagában is turisztikai látványosságnak minősül.

A New York-i központi épület negyedik emeletén kimagasló figyelmet szentelnek a kiváló minőségnek, ugyanakkor gondoskodnak arról is, hogy regionális forrással rendelkező alapanyagokból készítsék el az amerikai klasszikus menüt – mindezt pedig az évszaknak megfelelően.

A New York-i specialitások pedig a kékdoboz atmoszférájában egy különlegesen egyedülálló Tiffany-identitást öltenek magukra.

És:

Hogy milyen is egy reggeli és kávéfogyasztás e dizájn helyen, megtudhatjuk a CNBC (vezető üzleti-gazdasági hírhálózat) egyik riporterének beszámolójából.

Marguerite Ward a CNBC Make it egyik cikkírója 2017 novemberében arról tájékoztatja a lap olvasóit, hogy mit is jelent a Tiffany kávézójában tölteni a reggelt. Tőle tudhatunk meg néhány érdekességet a kékdoboz-kávézóról:

 

  • nem sokan tudják, hogy egy Audrey Hepburn-film ihlette a Tiffany & Co.-t arra, hogy megnyissa a Blue Box Café-t a főépületben, Manhattan belvárosában
  • a kávézó igazi látványosság, mely azzal az érzéssel tölti el a sorban (gyakran órákat várakozó) állókat, mintha a Tiffany & Co. egyik ikonikus ékszerdobozában lennének
  • amennyiben mindenképpen ellátogatna a Tiffany-féle luxuskávézóba egy igazi látvány- és íz-élménnyel tér haza, azonban arra is fel kell készülnie, hogy az árak az élményekbe kapaszkodva magasan röpködnek
  • igazi vizuális élvezetben lehet része az idelátogatóknak, melyben a menük mind magukon hordozzák a Tiffany-márka által képviselt kék „szignót”
  • a kávézóba bejutott szerencsések számára egy Tiffany-reggeli a következőképpen nézhet ki: a kávé vagy tea mellé croissant, esetleg friss gyümölcsöt választhatnak, a másik opciót pedig összeállíthatják avokádós pirítósból, írós gofriból, szarvasgombás tojásból, esetleg bagelből és füstölt lazacból
  • ha ebédidőben támad kedvünk meglátogatni ezt az exkluzív kávézót a következő ellenállhatatlan étkek kerülhetnek asztalunkra: gombaleves és pisztrángsügér, főételként pedig alkalmunk nyílhat megkóstolni a „Charles Lewis Tiffany” nevet viselő szendvicset, amennyiben egy kímélő étel mellett voksolnánk a maine-i homárból és grapefruitból készült „Ötödik sugárút saláta” (Fifth Avenue Salad) teljesítheti kívánságunkat
  • desszert is van – hogy is maradhatna ki a sorból? – ráadásul szemet gyönyörködtető miniatűr sütemények formájában.

2. A világ vezető luxusmárkáinak kávézói a tokiói Ginza negyedben

 

Tokió Ginza nevű elegáns negyedében az odalátogató ínyenceknek alkalma nyílik arra, hogy megcsodálják a világ néhány prominens luxusmárka kávézóját egy csokorban –  a Chanel, Gucci, Hermes, Furla, Bulgari, valamint az Alfred Dunhill kávézóit.

A nyugodt és elegánsan idilli Gucci Cafe érthetően népszerű a Tokióba látogató – nem csak – üzletasszonyok körében, habár a kávézó környezete nem egy speciálisan kifinomult hölgyek számára kialakított hely: a hatvanas évek retro stílusát idézi fel, a maga pihentetően ízléses bézs-barna színeivel és Danish-modern atmoszférájával. A kávézó látogatói teljes mértékben megélhetik az haute couture-feelinget, úgy, hogy közben nem kell a zseb alsóbb zugaiba nyújtózkodjon kezük (példaképpen: egy saláta 15 dollár, egy eszpresszó pedig 9 dollárba kerül). Ebben a tágas környezetben kényelmesen megpihenhet, felfrissülhet a látogató, miközben a magas ablakokból kikémlelve szemügyre veheti akár a szemközti Armani üzletet is.

Természetesen a Gucci márka sem hanyagolta otthagyni „névjegyét”, kifejezve a hely különlegességét a kávézóban. Ez esetben a Gucci logóval „büszkélkedő” négy ízben is kapható csokoládé ölti magára a szerepet (azaz a Gucci márka képviseletét). Itt a Gucci-rajongók igazi guccissima-élményben részesülhetnek.       

3. Vogue Cafe Moszkvában

 

Az orosz fővárosban található Vogue kávézót 2003-ban nyitották meg sokak örömére, mely hely azóta népszerűvé nőtte magát. A kávézóban arra fókuszáltak, hogy jellegzetesen orosz és eupai specialitásokat tudjanak felszolgálni a vendégeknek. A terek berendezésénél, valamint a dekorációnál nagy hangsúlyt fektettek a dizájnra, az ízlésességre, hogy az elfogyasztott ételek íze a látvánnyal „összeházasítva” igazi ízélménnyé válhasson (visszahúzóerőként hatva az odalátogatókra).

Az egyedi minták, friss virágok, kristálypoharak, a sima padló, az elbűvölő magas mennyezet, a polcsorok – tele CN-magazinokkal –, divatmagazinok cikkjeivel díszített falak elegánssá, megkapóvá varázsolják a Vogue kávézó belső terét. 

4. A Bloomsbury Cafe Dubajban

Az egyedi minták, friss virágok, kristálypoharak, a sima padló, az elbűvölő magas mennyezet, a polcsorok – tele CN-magazinokkal –, divatmagazinok cikkjeivel díszített falak elegánssá, megkapóvá varázsolják a Vogue kávézó belső terét. 

A hely egyedülállósága  abban mutatható ki, hogy magáénak tudhatja a világ egyik legkülönlegesebbnek titulálható cupcake-jét – mely éppoly attraktív, mint amilyen drága, tudniillik egyetlen cupcake 1000 dollárba kerül. A legdrágább cupcake ízletes és expenzív vonásai mellett magán hordozza az ehető arany tulajdonságát is. A luxus netovábbja mindez, hiszen az aranyat itt nem csupán viselik, hanem akár meg is ehetik. Nos, ki kóstolt már aranyat?

Szerző: Györfi-Biro Melinda

(Fotók : kávézók oldalai)

További érdekes cikkek