Bővítjük a bakancslistád – Hova menekülhetsz a kánikula elől?

2019. 08. 18. | Travel

Te sem bírod a kánikulát? Amikor a klímás irodából kilépve letaglóz a 37-40 fok, és egy pillanat alatt kezd el csorogni a víz a hátadon, amikor minden élőlény árnyékban alszik, és a növények is csak kókadtan száradnak a tűző napon, az aszfalt feletti délibábtól pedig már a pirosnál melletted álló autót sem látod tisztán…na ilyenkor kell északra utazni! Ahol harapnivalóan friss a levegő, a 26,5 fokos átlaghőmérséklet, és a lágy szellő kellemesen cirógat, a fák üdén és zölden törnek az ég felé, a hegyek csúcsát pedig szikrázó hósapka díszíti.

Olyan úticélokkal bővítjük most a bakancslistád, amik egy sokkal barátságosabb, néha borzongatóan hűvös nyárba repítenek: ismerd meg velünk észak néhány gyöngyszemét!

Izland

 

Izland az Észak-Atlanti-Óceán középső részén található szigetország, és hivatalosan még Európához tartozik. Igazi elvarázsolt sziget, ahol nyáron hosszúak a nappalok és a nálunk kora tavaszra jellemző 7-13 fok az ő nyári kánikulájuk. Kevés ember, csak a természet – a partok környékét buja zöld fűtakaró borítja, csodás vízesések, és mohalepte fekete, vulkáni talaj jellemzi, amit egyszerre gyönyörű, és félelmetes gleccserek váltanak fel, ahogy a szárazföld belseje felé haladunk. Erről korábban már mutattunk nektek egy lélegzetelállító drón-felvételt is, nézd meg újra itt Ha Izlandra utaznál, akkor bizony kell előre tervezned. Egyrészt azért, mert elengedhetetlen a megfelelő, jó minőségű ruházat, amiben kényelmesen tudod átvészelni a gyakran szeles, néha esős izlandi nyarat, és szállást is jó előre érdemes foglalni, mert a 330 ezer lakosú országba évente több, mint 2 millió turista látogat, és hamar elfogynak a megfelelő helyek. Izlandon rengeteg a melegvizű forrás, melyek köré sokszor egész kis fürdő épült, ezeket mindenképp érdemes felkeresned. Csodás élmény lehet még az UNESCO világörökség részét képező Thingvellir Nemzeti Park, a 6-10 percenként kitörő Strokkur gejzírrel, vagy befizetni egy jégbarlang túrára a Vatnajökull gleccserhez, esetleg elutazni Vík falucskához, melynek fekete bazalthomokos tengerpartját a világ egyik legszebbjeként emlegetik!

Finnország

 

Finnországot az “ezer tó országának” is nevezik, bár ez szerénykedésnek tűnik, ha azt vesszük, hogy valójában 188 ezer tó található az ország területén. Nyáron 13-22 fokos átlaghőmérséklettekkel számolhatunk, friss, üde és tiszta levegővel, elképesztő közbiztonsággal, élő néphagyományokkal, na és persze nem feledkezhetünk meg az igazi, finn szaunákról sem! Összességében az időjárása inkább borngós, ezért a napsütéses órákat/napokat a finnek nagyon megbecsülik: imádnak grillezni, napozni, lustálkodni, és bármire koccintani. Ha Budapestről Helsinkibe érkezel, érdemes eltöltened néhány napot a fővárosban. Tiszta, nyugodt, és csendes. Ülj be egy finom ebédre, vagy egy kora esti koktélra az Espalandi sétányon lévő Kapelibe. Barangold be a Soumenlinna különleges, több szigetre épült erődrendszerét. A legszuperebb szauna-élményért Kuopio-ig kell utazni: a közeli fenyves-erdő közepén található a világ legnagyobb füstös szaunája. Onnan kapta a nevét, hogy a fával fűtött kemence füstjét visszaengedik a szaunába, majd kiszellőztetik, és megmarad az enyhe füst-illat. Ez az igazi, a kétezer éves trandicionális szaunázási mód, hiszen régen az emberek együtt melegedtek az ételükkel. Utána pedig jöhet a hóban hempergés és a jeges vízben fürdőzés!

Kanada

 

Kanada a világ második legnagyobb országa, az észak-amerikai kontinens nagy részén terül el. Csodás nemzeti parkjai, nyüzsgő nagyvárosai és történelemmel csordultig telt területei minden pillanatban kalandra hívnak! A hatalmas országra különböző éghajlati viszonyok jellemzők: délebbi területein a hazainál valamivel enyhébb évszakok várnak, míg észak felé haladva egyre csökken a téli-nyári hőmérséklet. Ha Kanadába utazol, mindenképp nézd meg a Niagara vízesést, fedezd fel Montreal bohém La Plateau negyedét kis kávézóival, macskaköves utcáival, szervezz egy túrát a Prince Edward szigetre, amit többek között az itthon is sokat játszott Váratlan utazás, és Anna című sorozatokból ismerhetsz, és csodás, homokdűnés partszakaszai vannak. Az ország (és a kontinens) nyugati oldalán pedig a mesébe illő Banff Nemzeti Park vár, ahol olyan színekkel tárul szemed elé a természet, amit a legprofibb fotó-effektek sem tudnak reprodukálni. Ha bátrabb vagy, merészkedj fel a Yukon folyó mentén Klondike torkolatáig, ahol megszállhatsz Dawson City valamelyik fogadójában…akár csak nem olyan rég az arany miatt érkező szerencsevadászok. Sokan leltek errefelé mesés gazdagságot, vagy épp veszítettek el mindent. Zord vidék ez, gyakran már augusztusban havazik, és télen előfordulhat akár mínusz 50 fok is.

Annyi gyönyörű téli helyszínünk van még, de hagyunk mesélnivalót legközelebbre is! 

Szerző: Szél Anna

(Fotók : shutterstock.com)

További érdekes cikkek