Hogyan utazz magánrepülővel?

2019. 10. 14. | Travel

Az emberiség már az ősidők óta az felhők fölé vágyik, de évezredeknek kellett eltelnie, mire meghódította az eget.  

A mondabeli Ikaros szárnyalása volt az első nekirugaszkodás, de mivel nem lett hitelesítve, így ezt most diszkvalifikáljuk a versenyből. A sikeres csúcstámadásra egészen az újkorig kellett várnunk, míg a technika fejlődésével az égbe emelkedhetett az ember. 

Mindenkinek Ikaros neve maradt meg a repüléssel kapcsolatban, holott apja, Daidalos építette a szárnyakat. Az öreg nagy polihisztor volt, ugyanis értett a labirintus építéshez is, sőt állítólag ő találta fel az asztalos mesterséget is.           

A francia Montgolfier fivérek építették meg az első léghajót, amivel 1873-ban Versaillesban XVI. Lajos előtt tartottak egy bemutatót. A királyt annyira lenyűgözte munkásságuk, hogy Josef és Etienne hamarosan megkapta a nemesi címet.           
A repülés következő állomása a Wright fivérek munkássága, akik megépítették kerékpár gyárukban pár bringa összerakása közben Kitty Hawk-ot, az első működő repülőgépet. Nem tudtak elszakadni a gépszíjtól: a masina motorjában biciklilánc mozgatta a mechanikát.

Hosszas fejlesztés vette kezdetét a két jenki feltaláló után, mint látható Kitty Hawk óta számtalan innováció született és nagy aerodinamikai mérnökök elméje csiszolta tökéletesre azóta a mostani légijárműveket. Napjainkban már nap, mint nap gépek százai szelik az eget, bármikor lefoglalhatjuk a jegyünket álmaink útjára. De mi a helyzet akkor, ha kiderül, hogy holnap reggelre már Rio-ban kell lenni egy tárgyaláson? Az ilyen esetekben a magánrepülő bérlés a legtökéletesebb megoldás. Azon ne is lepődjünk meg, hogy az ára is mutatni fogja, hogy exkluzívabb szolgáltatással van dolgunk, mint egy fapados járat, de számtalan extra teszi kényelmesebbé az utazás óráit. S ha kihagyhatatlan az a meeting, akkor jön a Call a Jet!                

Nem kell félni tőle, maga a folyamat pofonegyszerű. Vagy a honlapon vesszük fel a kapcsolatot egy charter brókerükkel, vagy a saját applikációjukon keresztül intézzük el játszi könnyedséggel az utazásunk. Nem szükséges sem hosszadalmas regisztráció, sem valamilyen tagság.   
Maga a cég flottával nem is, azonban több mint 12 000 repülőt magába foglaló adatbázissal rendelkezik, s ezek közül fogja kiválasztani a számunkra a legideálisabb opciókat. Épp ezért, az outsider pozícióból fakadóan független tud maradni, s így biztos a lehető legjobb ajánlatokat dobja fel. A kiindulópont, a célterület, az utazás dátuma és az utasok száma alapján megnézi, hogy hol elérhető legközelebb a szükséges méretű légitaxi. Ha égetően sürgős az utazás, akkor akár 4 óra múlva már helyet is foglalhatunk egy kényelmes fotelben, s nézhetjük, ahogy apróvá zsugorodik alattunk a város. Ha igényeljük, a leszálláskor már egy elegáns limuzin várja érkezésünket, de akár az éttermi asztalt is lefoglalja a cég estére.           

Miért éri meg a magánrepülő bérlése?

  • A legnagyobb előnye, hogy nem kell alkalmazkodni a menetrendszerinti járatokhoz, ez a jet akkor indul, amikor mi akarjuk. Ha esetleg később érünk a reptérre, meg fog várni, hisz miattunk gördült ki a hangárból, így nem fog otthagyni.
  • Elég negyedórával az indulás előtt odaérni, s rögtön fel is szállhatunk a kifutópályán várakozó gépünkre, ezzel elkerülve az ilyenkor szokásos köröket. S ami a legfontosabb, megússzuk az ezzel járó stresszt; nem kell várakozni a zajos és tömött terminálokban, a fémdetektorok kedvéért kipakolni mindent a zsebünkből, majd még ácsorogni egy sort, míg átkutyagolhatunk a kifutón.
  • Ezek a gépek sokkal több repülőtéren le tudnak szállni, így közelebb tudunk földet érni a célunkhoz. Nem is kell mondani, hogy ezzel mind időt, mind pénzt spórolunk, hogy nem kell szárazföldi közlekedéssel bajlódni. Akár a St. Moritzon is letesznek, csak a sílécet kell kicsapni és már csúszkálhatunk is.
  • Az érkezés után nem kell félórákat várni a véget nem érő futószalag mellett, hogy feltűnjön a csomagunk, hanem a személyzet bekészíti őket az előre megrendelt járműbe.
  • Biztos nem dobálják a szállítók a csomagunk és elkeveredni sem fog.

A Call a Jet szolgáltatásait világszerte igen széles körben veszik igénybe. Számtalan sportoló utazik velük, mert számukra nagyon fontos tényező a flexibilitás és a gyorsaság. Ha csak egy napjuk van az edzések közt meglátogatni a családjukat, akkor minden perc számít, s az ilyen helyzetekben tökéletes megoldás a magánrepülő bérlése. Olyan híres focicsapatok tagjait utaztatta már a cég, mint az Arsenal, Bayer München, vagy a Liverpool.

Ahogyan a cikk elején is említettük, nincs értelme az átlagos fapados társaságokkal összevetni a Call a Jet szolgáltatásait, vagy árait, mert teljesen más a célközönségük. Ennek megfelelően az díjaik is a felsőbb fizetési osztályba tartozók számára elérhetőek.

Sőt, ha a korábbi magánszigetekkel foglalkozó cikkeink után beruháztál egy saját atollra és kiépítetted rajta a leszállópályát, akkor neked is tökéletes megoldás lesz az odajutásban              .
Emellett ezeken a járatokon lehetőség van, hogy a kedvencünkkel együtt utazzunk, így szegényeknek nem a hordozó rácsain keresztül kell, hogy élvezzék a kirándulást, hanem mellettünk foglalhatnak helyet.

Szerző: Pusztai Péter

(Fotók : Call a Jet, Unsplash, a repülőtípusok hivatalos oldala)

További érdekes cikkek