Csodálatos panoráma és remek borok a Balatonnál

2019. 10. 28. | Kult

Ahogy az ősz meleg napsugarai simogatják az arcunkat kedvünk támadhat még utoljára feleleveníteni a nyár színes emlékeit a magyar tengernél. Mi sem lehet megfelelőbb helyszín egy kellemes ebéd vagy egy pohár bor elfogyasztásához, mint a csopaki hegyoldalba beágyazódó St. Donát Birtok.

A Balaton kedvelt üdülési helyszín rengeteg ember számára. A rutinosabb látogatók már kitapasztalhatták kedvenc éttermeiket, borászataikat, azonban a lehetőségek tárháza végtelen. Az északi part kedvelői számára kihagyhatatlan az egyedülálló élményt nyújtó, szőlőtövektől burjánzó, csopaki hegyoldalban található St. Donát Borkúria.

A családi birtok alapjait a Kovács család rakta le 1994-ben, azonban a felmenők borhoz való kötődése ennél jóval régebbre vezethető vissza. A család apai ága mindig is csopaki volt, az anyai ág pedig a káli-medencéhez vezethető vissza. A család mindkét fele hozta magával a bor iránti szeretetét.

A birtok a csopaki szőlők védőszentjéről, St. Donátról kapta a nevét. St. Donát Rómában született, keresztény hitben nevelkedett, ami akkoriban megtűrt, de nem preferált vallás volt. A birodalom hadseregéhez csatlakozott 17 éves korában. Légióját Pannóniába vezényelték, ahol egy szűk völgyben fáradtan, szomjasan az ellenség csapdájába kerültek. Itt Donát imádkozni kezdett, amitől az ellenség soraiban jégverés, saját oldalukon pedig üdítő eső söpört végig. A közbenlépést Jupiter istenségének tulajdonította a császár, amit Donát nem fogadott el, ezért kivégezték. X. Ince pápa avatta szentté 1646-ban, és ezután vált a rajna-menti szőlők, később pedig az ő idejében telepített szőlőtövek védelmezőjévé Csopakon.

A konyhát 2014-ben újították meg, ekkor vált éves nyitvatartású bisztróvá. Csopakon kívül Szentbékkállán, a káli Fekete-hegyen, Tihanyban és Paloznakon is területekkel és pincészetekkel gazdagodott a birtok.

A bisztró leginkább jellegzetes és vonzó vonása, a kiváló étel- és borválaszték mellett, a Balatonra néző páholy, ahonnan belátni a 15 hektáros szőlőföldet és a tavat egész pompájában. A balatoni stílusú épületet és a földalatti pincerendszer egy részét Szűcs Endre tervezte 2002-ben. Ideális helyszín egy kellemes családi ebédhez vagy romantikus vacsora elköltéséhez a kedvesünkkel.

Érdemes belekóstolni a díjnyertes borszelekcióba a kúria pincészetéből. A Balaton az egyike a világ karakteres termőhelyeinek, a borokban visszatérnek a dűlők és a talaj árnyalatnyi, de beazonosítható különbségei. A borlapon találkozhatunk olaszrizlinggel, kékfrankossal és furminttal is. A borok talaj, hegy és dűlő szerinti válogatásban jelennek meg, hogy mindenki megtalálhassa a saját ízlésének leginkább megfelelőt.

A bisztró egyedi kulináris élménnyel szolgál. Az étlapon merészen ötvözik a magyar és a külföldi konyhát, minden esetben izgalmas ízvilágra és megannyi szezonális húsra és zöldségre számíthatunk, melyeket nagy gonddal, ízlésesen tálalnak. Az étlap sűrűn változik, ezért érdemes előzetesen a honlapon tájékozódni az aktuális kínálatról.

A nyári időszakban hamar elkelnek az asztalok, a hely megtelik élettel, a lankákon emberek ülnek mindenfelé és élvezik a látképet egy pohár bor kíséretében. A birtok elhelyezkedése minden szempontból kedvező. Csopak nem csak szép, de a közelében található az északi part két legkedveltebb települése; Balatonfüred és Tihany. Tihanyba minden évben több ezer ember érkezik a levendulafesztiválra, ezért, ha erre az időszakra tervezzük a látogatást, érdemes előre gondoskodni az asztalfoglalásról.

 

Szerző: Urbancsek Dóra

(Fotók : szentdonat.hu)

További érdekes cikkek