Európa titkos, buja és zöld csodája – az Azori-szigetek

2019. 06. 25. | Travel

   Ha már úgy érzed, hogy zsong a fejed a telefon folyamatos csörgésétől, a reggeli és délutáni dugótól el vagy gémberedve, de képtelen lennél lazítani egy turistákkal zsúfolásig megtelt, napégette parton, akkor már foglalhatod is a repjegyeket a csodálatos Azori-szigetekre! Igazi ínyenceknek való, olyanoknak, akik valami különlegesre, nem hétköznapira vágynak!
   A Portugáliához tartozó autonóm szigetcsoport az Atlanti-óceánon található, 1500 km-re Lisszabontól. A 9 sziget 3 csoportban helyezkedik el: nyugaton Corvo és Flores, középen Faial, Pico, São Jorge, Graciosa és Terceira, keleten pedig São Miguel, és Santa Maria. A szigetcsoport repülővel érhető el a legegyszerűbben, közöttük pedig szintén repülővel, vagy komppal lehet közlekedni.

   A tartózkodás idejére érdemes autót bérelni, ezzel lehet a legegyszerűbben bejárni a szigetek kacskaringós hegyi utait, nyugodt kisvárosait, vulkanikus tavait és lélegzetelállító partmenti szikláit.

Az Azori-szigetek településeit kevesen lakják, leginkább a nyugalom jellemzi. Turizmusa is csak az elmúlt években kezdett fellendülni, aminek köszönhetően már megjelentek a minden igényt kielégítő 4-5 csillagos szállodák, de a tömeg még sehol sincs. Időjárása május és október között a legkellemesebb, és a legkiszámíthatóbb: a szokásosnál kevesebb csapadék mellett a hőmérő higanyszála sem éri el a 30 fokot, inkább a sokkal kellemesebb 20-24 fok körül mozog. Ebben az időszakban tartják a legtöbb kulturális programot is. Bár vannak csodaszép, homokos, fürdésre is alkalmas tengerpartjai, nem az a kimondott strandolós hely: a Golf-áramlat csupán 20-22 fokra melegíti fel az óceán vizét partközelben.

Ugyanakkor a vulkanikus földmozgások miatt számtalan kisebb-nagyobb tavacska formálódott, melyben akár 28-39 fokos, magas vas-tartalmú vízben is lazíthatsz; ezt a programot vétek lenne kihagyni!

    De nézzük, hogy mivel is töltheted még pihenésed a szigeteken: bálna-, és delfinles az erre szakosodott hajós cégekkel, túrázás a hegyekben, vagy a teaföldeken, grillezés a szabadban a tengerparton erre kialakított kis kőgrilleken, gasztro-túra, likőrgyár látogatás, barlangászás, hegymászás…

  Ha szereted felfedezni úticélod gasztronómiai különlegességeit is, akkor az Azori-szigeteken is kóstolhatsz bőven: a vulkánban főtt finomságokkal máshol nemigen találkozhatsz!

  Furnas városának egyik jellegzetessége ’cozido’, vagyis a párolt húsétel. Egy fém edénybe zöldségeket és húst rétegeznek egymásra, majd lefedik. Az edényt olyan területen, ahol vulkáni tevékenység van, a földbe ássák, és 4-5 órára betemetik, és a természetes hő hatására az étel lassan megpárolódik. Kötelező megkóstolni a különféle érlelt sajtjaikat, kukoricakenyérrel és egy pohár finom borral, vagy a tengervízben főtt kagylót, grillezett tengeri ételeiket.

  Szerző: Szél Anna

  (Fotók : Shutterstock )

  További érdekes cikkek