Ez már nem játék – 8 húzós árú társas

2019. 08. 13. | Kult

Tíz évvel ezelőtt, ha valaki azt mondta volna, hogy üljünk le társasjátékozni, legtöbben a Monopoly-Rizikó-Activity triumvirátusára gondoltak volna, viszont manapság a társasjáték reneszánszát éljük. Szinte minden nap jelenik meg egy-egy új játék a Kickstarteren, így a választék folyamatosan bővül, mindenki megtalálhatja a kedvére való szórakozást.

Hogy mi is az a Kickstarter? Mikor valakinek támad egy jó ötlete, de nincs mögötte a szükséges financiális háttér, akkor ezen az oldalon kereshet támogatókat. Készít egy leírást, pár képet, esetleg bemutatót és kitűzi az összeget, hogy erre mennyi pénzt szeretne összekalapozni és elindítja a projektet. Az internet kíváncsi népe pedig dönt az idea sorsáról: ha érdekli őket, akkor beszállnak egy összeggel, s összejön a kitűzött summa, ha pedig nem üti meg a mércét, akkor szép csöndben eltűnik a süllyesztőben. Természetesen van némi kockázat a dologban, mert úgy finanszírozunk meg egy terméket/szolgáltatást, hogy (általában) nem ismerjük pontosan a készterméket, mert azt majd csak hónapokkal később kezdik el gyártani.

A nagy kínálat kedvez a gamer-gourméknak, mert az erős verseny megköveteli, hogy egyre nívósabb társasjátékok jelenjenek meg. Egyrészről lehet fokozni a játék bonyolultságát, innovatív játékmechanikákat bevezetni, vagy a külcsínnel emelni a tétet. Ennek bizony sokszor meg is van az ára, ezért a mostani cikkemben összeválogattam azt a 8 játékot, aminél mélyen a pénztárcába kell nyúlni.

Sokszor nem is maga az alapjáték kerül horribilis összegbe, hanem a hozzá tartozó kiegészítők, amiket nincs szíve otthagyni az embernek. Az ár után a pluszjel azt jelzi, hogy azoknál bőven túl lehet szaladni az extrákkal az alapdoboz árán felül.

A listába igyekeztem olyan különböző játékokat összeválogatni, amelyek most is megrendelhetők/megvásárolhatók e-bay nélkül, szóval egyszerűen (még ha nem is olcsón) be tudod szerezni. A kiválasztott játékok csak egy töredéke a kínálatnak, még számos darabbal lehetne bővíteni a felsorolást.

Scythe / 23 – 25 000 Ft +

Ebben a képzeletbeli világban az 1920-as években járunk, lezárult a Nagy Háború és a világ kezd ismét magára találni. Fantasztikus illusztrációk varázsolják elénk a betakarító falusiak közt barangoló hatalmas gépszörnyeket. A birodalmunkat kormányozva egyensúlyozni kell a mezőgazdaság, nehézipar, hadiipar és az infrastruktúra fejlesztése közt.

Ez a játék tökéletesen szemlélteti a bevezetésben leírtakat, hogy egy átlagos játék ára hogyan tud duplájára/triplájára emelkedni. Az alapdoboz bevonzza az embert, megtetszik neki és azon kapja magát, hogy megvette a három kiegészítőt (+35-40 000), illetve a direkt ezek tárolására alkalmas Legendary Box-ot (+14 000). Ezek után már nem maradhat ki a neoprén szőnyeg-tábla (+11 000), vagy, hogy lecseréljük az eredeti papírpénzeket a fém érmékre (+10 000) és a nyersanyag jelzőket élethű tokenekre (+10 000).
Az eredetileg 25 000 forintos játék, csak az itt felsorolt kiegészítőkkel így éri el a kb. 80 000 forintot. Érdemes körülnézni a boltok között, mert sokszor 2-3 ezer forintos eltérések is lehetnek ugyanazon tétel közt.

Zombicide / Black Plague / Invaders /

26 000 Ft + 

 

Itt már lassan külön termékcsaládról is beszélhetünk, mert mostanra három különböző témájú világban öldöshetünk járkáló halottakat. A kiadó roppant jó érzékkel pakolja teli a dobozokat popkulturális karakterekkel, mint például Xéna, Freddy Mercury vagy Vasember. A játék során az előre meghatározott célokat kell teljesíteni, kooperálva a többi játékossal. A levágott ellenfelek után fejlődünk, s a rendszer ügyesen lekezeli, mert folyamatosan egyre több és erősebb szörnyet küld ellenünk.

2012-ben kezdte el a diadalmenetét, amikor napjaink Amerikájában kellett fölvenni a küzdelmet az élőhalottakkal. Pár éven belül számtalan kiegészítő érkezett mellé, hol börtönös pálya, hol speciális ellenségek érkeztek hozzá. Nemrég indult a Kickstarter-es kampány, ahol a Tininindzsa Teknőcökkel tudtuk bővíteni a hőseink sorát.

2015-ben indult el a Zombicide Black Plague fantasy vonal, ahol tipikus középkori fegyverekkel és tűzlabdákkal kellett keresztülvágni magunkat a szörnyektől hemzsegő falukon. Bővítésként később kijöttek hollók, farkasok, illetve felélesztett orkok és goblinok hordái is.
2018-ban pedig felkerült a Kickstarterre a harmadik tematika, a Zombicide Invaders. Ez már a jövőben játszódik, ahol már űrlényekkel harcolunk a túlélésért.

Cthulhu Wars / 54 490 Ft +

 

Szereted a borzongós játékokat? H.P Lovecraft novellái felépítettek egy alternatív(?), komor világot, ahol ősi istenek alszanak az óceánok mélyén és különféle szekták próbálják őket felébreszteni. A Cthulhu Wars már egy lépéssel előrébb jár; a rémségek felébredtek és megpróbálják markukba kaparintani a világot. A játék során egy Mérhetetlen Vént irányítasz, aki épp próbál terjeszkedni, brandet építeni, de mivel a riválisok is hasonló babérokra törnek, így őket is ki kell szorítani a piacról.
Itt már maga az alapjáték ára is kiemelkedik a mezőnyből, de az igazi ínyencség, a megszámlálhatatlan kiegészítő.

Mahjong / 398.89 $ ~ 110 000 Ft

Egy tradicionális darabot is beválogattam a listára, a kínai dominónak is nevezett négyfős társasjátékot, amely eredetileg a császári udvar játéka volt és csak a 19. században kezdte meg hódító útját. Gondolom többségünk csak a számítógépen találkozott vele, azonban a Yellow Mountain Imports-nál kapható egy igen exkluzív verziója, ahol a kövecsék rózsafából és csontból vannak megfaragva. A 166 darabos szett kézzel készült és a mesterművet autentikus kínai írásjelek és motívumok díszítik.

Batman™: Gotham City Chronicles / 140 $ ~ 39 000 Ft +

A DC ikonikus alakja, a Denevérember játéka sem maradhatott ki a listámból. Itt Batman és csapata küzd meg Gotham utcáin a gonoszok galerijével, mindezt gyönyörűen kidolgozott miniatűr figurákkal szimulálhatjuk le. Az alapjátékot megkaphatjuk 140 dollárért, de mellé még van 5 különböző kiegészítő, amit még 205 dollárért (57 000 Ft) hozzácsaphatunk a csomagunkhoz. Ennek beszerzésével már tényleg a teljes igazságosztó ligát és a komplett alvilágot a markunkban tarthatjuk.

Kingdom Death: Monster 1.5 /

400 $ ~ 111 000 Ft +

Talán ne ezzel akard lenyűgözni a barátnőd öccsét, mert ha az anyja meglátja a figurákat, a kezedbe adja őket a kilinccsel együtt.

Ez már új kiadás, az első verziót finomították, bővítették, így még gördülékenyebb játékélményt, illetve tényleg egy valódi szörnyeteget kapunk: a dobozban rejtőző 18 keretnyi összerakható figura és tengernyi alkatrész több mint 8 kiló. A játék úgy kezdődik, hogy a hősök egy arcokkal kikövezett csarnokban ébrednek, s azonnal rájuk veti magát egy fehér oroszlán. Ha sikerül legyőzni az első támadót, elindulnak, hogy felfedezzék ezt a különleges és ellenséges világot. A hullámokban érkező kiegészítők lehetőséget adnak arra, hogy tovább növeljük a titokzatos világot, illetve az erre fordított pénzt.

Ankh – Gods of Egypt / ?

Ez a játék lesz a kakukktojás, ugyanis még nem jelent meg, csak most augusztusban fog indulni a Kickstarter kapmánya. Szerintem ez lesz 2020 egyik legnagyobb hype övezte, illetve leghúzósabb árú játéka, ugyanis a kiadója jellemzően sok-sok expanzióval szokta megörvendeztetni a „befektetőit”.

Az előzetes információk alapján minden játékos egy egyiptomi istent fog irányítani, aki igyekszik a befolyását növelni karavánok felszerelésével, szörnyek idézésével és követők szerzésével.

Jelentem engem megvett, már felszálltam a hype-vonatra.

+1 Az igazi luxus. 

Monopoly – Military edition / 100 000 £ ~ 33 000 000 Ft / Már elkelt

Minden idők egyik leghíresebb/hírhedtebb játéka, a Monopoly került a lista végére, afféle koronaékszernek. Az utóbbi években a Big Bang Theorie-től kezdve Spongyabobig minden témában elkészült már, viszont pár éve megszületett a Military Monopoly névre hallgató speciális kiadás. Egyetlen példányban. A játék ugyanaz maradt, egyedül a „telkeket” cserélték le csatahajók, vagy katonai egységek neveire, illetve a bábuk kaptak új dizájnt. A megszokott cilinder és kisautó helyett matrózsapkával, vagy a Royal Air Force mini repülőjével léphetünk. Csak azt az apróságot felejtettem el megemlíteni, hogy ezek az ezüst figurákat, a gyémántokkal gazdagon díszített dobókockákat és táblát a Garrard angol ékszergyártő manufaktúra, a bőrborítású dobozt pedig a luxus bőr termékeket gyártó Pemberton & Millner készítette. A készítők a bevételt három, katonai karitatív szervezet közt osztották szét.

Szerző: Pusztai Péter

(Fotók : a játékok saját oldalai)

További érdekes cikkek