8 földalatti drágakő

2019. 09. 12. | Travel

Ha menekülni szeretnél a fülledt melegtől, akkor tökéletes program felfedezni a sziklák mélyén rejtőző csodálatos világot, úgyhogy most összeszedtük a nagyvilág legszebb barlangjait.

Már az ősemberek is rájöttek, hogy a barlangok igazán… cool helyek, ugyanis a hőmérsékletük nagyjából állandó, azaz évszaktól függetlenül maximum 1-2 °C -kal változik. Illetve akkoriban még zordabb volt az éghajlat, így a sziklaüregek kellemes kuckóknak tűntek. Amellett hogy itt nem kellett sátorcövekveréssel bajlódni, védelmet adott a ragadozók, rosszindulatú szomszédok ellen. A régészeti leletek alapján nem csak lakták ezeket, de temetkezési és vallási ceremóniáknak is teret adtak.          

Cave of Altamira – Spanyolország

 

Stílszerűen a listát az egyik legnevesebb barlanggal nyitjuk, ahol az őskori Raffaello felfestette a mai napig egyik leghíresebb freskót. A nyilvánosság számára 1917-ben megnyitott barlangot idővel olyan turista tömegek keresték fel, hogy megváltozott a hely mikroklímája, s ez a műemlék rovására ment, így végül többszöri bezárás után 2001-ben nyitották meg az érdeklődő tömegek előtt a sziklaodú hasonmását.

Cuevas de Marmol – Chile 

 

Neve magyarul annyit tesz, hogy a Márvány Barlang, de szolidan csak „Márvány Katedrálisként” szokták emlegetni. Vigyázzunk, mikor keresgélünk, mert van egy hasonló nevű (Marble Cave) Krím-félszigeten található testvére is! A dél-amerikai, hullámosan csíkozott márványfalak a napszaktól függően változtatják a színeiket, de tengeribetegeknek nem ajánlott, mert csak hajóval lehet megközelíteni.

Mammoth Cave – Egyesült Államok

 

A világ jelenleg ismert legnagyobb barlangja a Mammut-barlang Nemzeti Parkban található. A körülbelül fél budapestnyi alapterületű barlangrendszer hossza jelenleg 651,8 km, azonban még mindig vannak ismeretlen, felfedezésre váró részei. Két földalatti folyó is átjárja a területét, s több földalatti tava is van, amelyekben burjánzik az élet: több millió év alatt kifejlődött vakhalak lakják, amik látószerve teljesen elcsökevényesedett a sötétben. Ezen felül több mint 200 állatfaj honos a kavernában.     

Reed Flute Cave – Kína

 

A Nádfuvola-barlang vagy, másik nevén a „Természeti Művészi Palotája. A legenda szerint a helyiek úgy hitték, a barlang bejáratánál növő nádból sípot lehet készíteni, egy másik változat szerint viszont a bejáratnál található cseppkövek alakjáról kapta a nevét. A grottában kiépített színes fényszórók megvilágításának köszönhetően, mintha egy hallucinogén mesevilágba találnánk magunkat.

Fingal’s Cave – Skócia

 

Első pillantásra távolról úgy tűnhet, mintha bazalt oszlopok tartanák a sziget felső részét és a víz mosta ki magának köztük a járatokat. Az Írországban található Óriások lépcsője és a Fingal barlang ugyanazon lávaáramlás során keletkezett.

A legendák úgy tartják, hogy az írek János Vitéze, Fionn mac Cumhail nekidurálta magát, hogy legyőzze a Skóciában lakó gaz óriást, de hogy száraz lábbal átkelhessen, a bazaltoszlopokból épített egy utat a két sziget közt.
Miközben rápihent egyet a harcra, az ősellensége átjött megelőző válaszcsapást mérni rá, de megrettent az alvó hős termetétől és hazaszaladt.
A hazaúton még visszabontotta maga után a „hidat”, így már csak a maradványi láthatóak az Írország és Skócia közti átkelőnek.

A hullámok morajlása és a szél fütyülése a barlang formájának köszönhetően megváltozik, és hátborzongató, kísérteties hangot kelt.

Waitomo Caves – Új-Zéland

 

Az elnevezése az őslakos maori nyelvből ered: wai jelentése víz, a tomo pedig (víz)nyelő. Ez a sziklacsarnok egy egyedülálló különlegesség, ugyanis itt élnek az egyedül Új-Zélandon előforduló világító kukacok. Ezek a lárvák bocsátják ki magukból a kékesfehér fényt, amitől úgy tűnik, mintha az éjszakai égboltot látnánk a fejünk fölött.

Krubera Cave – Grúzia

 

A Krubera a világ második legmélyebb cavernája, ezért a barlangok Everestjének is szokták becézni. Legmélyebb pontja 2197 méter mélyen van. Hogy könnyebb legyen elképzelni, ez kicsivel több, mintha a Lánchídtól elsétálunk a Szabadság hídig. Csak mindezt lefele…
2080 méteren van a barlang legmélyebb pontja – ahol még nincs szükség búvárfelszerelésre –, a baljóslatúan hangzó Game Over terem.            

Cueva de los Cristales – Mexikó

 

A Kristálybarlang tavaly lett „nagykorú”, ugyanis csak 2000-ben tárták fel, amikor a Naica bányát bővítették. A nevét a gigászi ásványairól kapta, ugyanis itt található a világ legnagyobb kristálya; 11 méter hosszú és 4 méter átmérőjű. Az itteni hőmérséklet eltér a jellemzőtől, ugyanis eléri az 58 Celsius fokot.        

Ha megtetszettek a felsorolt földalatti csodák, akkor javaslom, hogy vigyél magaddal melegebb öltözéket a hőmérsékletkülönbség miatt. Elsősorban könnyű túraruházat ajánlott, de ha komolyabban szeretnénk barlangászni, akkor profi felszerelést szerezzünk be, esetleg vegyük fel a kapcsolatot a barlang üzemeltetőivel, hogy ők mit ajánlanak.

Szerző: Pusztai Péter

(Fotók : a barlangok weboldala)

További érdekes cikkek