8 exkluzív magyarországi műtárgy, amit magánszemélyek is megvehetnek

2019. 07. 24. | Kult, Style

A korábbi kastélyos cikkben  már kiválasztottuk magunknak egy szerény viskót, s túl vagyunk a felújításon, így elérkezett az ideje, hogy berendezzük. Azt elsőre érezzük, hogy az IKEÁ-s Jörgen-Mörgen bútorok nem ütnének akkorát a történelemmel átitatott falak közt, így érdemes körülnézni az antik tárgyak között.

Ha már beruháztunk egy kúriára, valószínű, hogy nem a bolhapiacon tervezzük összevásárolni a nagymama konyhai hokedlijét, így különféle antikváriumok és aukciósházak kínálatát kell böngészni. A nézelődés során megfigyelhetjük, hogy két teljesen megegyező bútordarabnak százezrekkel térhet el az ára. Egyrészt ez függ az adott darab állapotától, illetve, hogy volt-e korábban híres tulajdonosa, mert ha az utóbbit tudják igazolni, akkor nagyban megdobhatja az árát a tételnek. Mindenképp figyeljünk oda, hogy az eladó milyen iratokkal tudja alátámasztani a szóban forgó tárgy eredetét, mert ezen a piacon is jelen vannak a hamisítók! Ha szeretnénk megspórolni magunknak egy szakértői vizsgálatot, akkor felkereshetünk egy aukciósházat, mert ott le szokták ellenőrizni a műtárgy eredetiségét.  Másik előnye az ilyen intézményeknek, hogy az árverések előtt közre szoktak bocsájtani egy brossúrát, amelyből tájékozódhatunk az épp aktuális kínálatból.

Mostani cikkemben a BÁV aukciós ház legutóbbi, 74. művészeti aukciós kiadványából böngésztem, s az alábbi műtárgyakat válogattam csokorba. Ezek a tételek már májusban kalapács alá kerültek, de betekintést kaphatunk, hogy egy ilyen rendezvényen milyen kincsek fordulnak meg, szóval érdemes rendszeresen monitorozni az oldalukat. 

Szeretném leszögezni, hogy a lista teljesen szubjektív, nincs mögötte semmilyen művészettörténeti, vagy anyagi megfontolás.

Lotz Károly – Szép Juhászné

47,5 x 61 cm | 1 200 000 Ft | € 3 846

A 19. század egyik legnagyobb és legfoglalkoztatottabb freskófestője, Lotz Károly festette a képet. A Mester, mikor épp nem a paraszti élet szépségeit vetette vászonra, olyan apróságokkal ütötte el az idejét, mint mondjuk a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Tudományos Akadémia, az Magyar Állami Operaház, és az Országház falainak díszítése.

Mednyánszky László – Dunajeci táj

60 x 99 cm |22 000 000 Ft | € 70 513

A báró tanulmányai után sokat utazgatott gyalogosan, s számos tájképpel ajándékozta meg az utókort, ilyen például a Lengyelországban eredő, majd egy szakaszon lengyel-szlovák határfolyóként hömpölygő Dunajecet ábrázoló képe. Mednyánszky a képeiből befolyó összeg java részét a rászorulóknak adta, ő maga a létminimum határán élt. Emellett jó példával elöl járva járványos betegeket ápolt és az 1879-es szegedi nagy árvíznél is segédkezett.

Zichy Mihály – Párbaj

56 x 46 cm | 16 000 000 Ft | € 51 282

Zichy Mihályt kérték fel, hogy a 19. században a kor egyik legnagyobb tudományos művének számító az „Osztrák-Magyar Monarchia Irásban és Képben” című, több, mint 20 kötetes monstrum egy részét illusztrálja. Ekkor készült a Párbaj című festményt is, amely azt ábrázolja, mikor Érsekújvár ostroma alatt a török vezér bajvívásra hívta a magyar kapitányt, Bory Mihályt. Azonban a kontyosnak a lova be volt idomítva, hogy a fogaival is támadjon, ám ezt megneszelte a huszár, s óvást kért. A szpáhi és csapata tiltakozott, mire a magyarok szablyával diszkvalifikálták őket, a lovat pedig elorozták. A törökök visszavágót kértek. A kép azt ábrázolja, amint Draskovics János kiáll a török ellenében a zsákmányolt lovon, amely épp derékba töri a bajnok karrierét.

Munkácsy Mihály – A bogrács

38 x 50 cm | 24 000 000 Ft | € 76 923

A Nap szerelmese és az Aranyecset című regény főhősének, a Krisztus-trilógia géniuszának festménye került fel mostani (ár)listám első helyére. Ha maga a kép témája; az egerészés közben a gulyást kiborító kutya nem is nyűgözi le a vendégeket, akkor majd az ára. Potom 24 millió forintért már illene leesni pár laikus állnak.

Francia likőrös készlet

32,5 × 23 × 26,5 cm | 120 000 Ft | € 385

Még mindig nem sikerült lenyűgözni a haverokat? Akkor vedd meg ezt az igazán elegáns kis minibárt a szivarszobába, s kínáld meg őket! A Baccarat-gyár által készített likőrös készlet mahagóni fából, gyöngyház intarziával készült, s belsejében 4 likőrös palack és 11 pohárka rejtőzik.

Pisztolyok

21,5 – 42 cm|110 – 180 000 Ft| € 353-577

Köztudott, hogy minden valamirevaló kastélyban kell a falon lógnia valamilyen fegyvernek. Szerencsénkre mind kardok, mind pisztolyok megfordulnak a BÁV aukcióján, így kedvünkre válogathatunk, hogy mivel ékesítsük a kandallónk tetejét, ha már a nagypapa elkártyázta a háború után az oldalfegyverét.

Orosz dísztojás

15,5 cm | 3 000 000 Ft | € 9 615

A Fabergé tojások kistestvére, belsejében kulcsos felhúzású mechanikájú óraszerkezettel. Mind a kulcs feje, mint a tojás tetején trónoló figura egy-egy cári sast formáz. Az első ilyen, tömör aranyból készült műremeket III. Sándor cár adta a feleségének 20. házassági évfordulójuk alkalmából. Csak egy tipp. 😉

Ékszergarnitúra

117,3 g, 18,5 cm | 2 200 000 Ft | € 7 051

A végére hagytunk egy kakukktojást. Ha végeztünk a berendezés összeválogatásával, lepjük meg Kedvesünket ezzel az „aprósággal”. A jádekőből készült levelek közt megülő briliáns harmatcseppek mesés ragyogása minden hölgy szívét megdobogtatja.

Szerző: Pusztai Péter

(Fotók : kastelyok.com)

További érdekes cikkek