7 eladó magyar kastély

2019. 07. 07. | Kult

Mikor már lerágott csont a balatoni vitorlázás, vagy a hétvégi via ferrata a haverokkal, akkor ideje valami újjal előállni, s mivel lehetne jobban reprezentálni, hogy mi vagyunk a pesti Wall Street farkasai, mintsem egy elegáns estéllyel a saját kúriánkban?

Ha az ember nem örökölt egyet egy megsárgult kutyabőrrel, akkor első pillanatra költséges mulatságnak tűnhet, azonban érdemes jobban körülnézni az ingatlanpiacon. Ha nem egyből a Festetics kastélyt (legnagyobb bánatunkra nem is eladó) szeretnénk megcélozni, akkor már akár egy pesti ingatlan áráért is tulajdonosai lehetünk egy ilyen illusztris épületnek. Az alacsony összeget az indokolja, hogy még csak most kezdik el feltérképezni Magyarország elfeledett kincseit, így nincs erős felvásárlópiac, illetve sanszos, hogy az utóbbi évtizedek során nem voltak megfelelően karbantartva, így felújításra szorulnak.

Sokszor nincs éles határ kastély és a kúriaközt, így összemosódnak a fogalmak. Cikkemben azokat az ingatlanokat válogattam össze, amik 700 négyzetméternél nagyobbak és tartozik hozzájuk birtok.

1, Pallavicini kastély – Pusztaradvány (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
745 nm / 11 szoba / 287 millió forint

A település központjában álló klasszicista stílusú kastélyt feltehetően az 1850-es évek közepén emelték. A II. világháború után tanácsházként funkcionált, majd az 1970-es évek közepétől üresen állt és folyamatosan romlott az állaga, 1992 nyarára pedig már a teteje is beszakadt. Az épületet végül 2001-ben megvette egy Kft. és a felújítás után 2004-ben megnyitotta kapuit a kúria a szállóvendégek előtt.

A XIX. század hangulatát idéző berendezéssel várja vendégeit a kastélyszálloda és rendezvényhelyszínként is működő Pallavicini kastély.

2, Eszterházy vadászkastély – Tamási (Tolna megye)
1320 nm / 24 szoba / 390 millió forint

Nekünk elsőre A rózsa vére, vagy a Horrorra akadva 2. jutott eszembe mikor láttam a kúriát körülvevő burjánzó vegetációt, azonban ezt nem egy amerikai iparmágnás, hanem egy magyar főúr építette, név szerint Eszterházy Miklós herceg. 1777 és 1779 között barokk stílusban emelték, 1980-1990-es években került sor a restaurációra. 

Jelenleg magántulajdonban van, a 80-as, 90-es években felújították

3, Pongrácz-kastély – Palóznak (Veszprém megye)
900 nm / 13 szoba / 299 millió forint

A kastélyt az 1700-as években építették barokk stílusban, 1894-ben gróf Pongrácz Jenő koronaügyész vásárolta meg. Építői gondoltak a házsártos feleségekkel megáldott férfiakra, ugyanis a felső szintről egy faliszekrénynek álcázott kis helyiségből rejtett csigalépcső vezet a borospincébe. A ház mediterrán stílusú felújítását 1927-ben fejezték be.

Márffy István vette meg 1978-ban az addigra romos állagú épületet, s fiával visszaállította korábbi állapotát, hogy ismét régi fényében tündökölhessen.

4, Petrovszky kastély – Pécs (Baranya megye)
2 200 nm / 25 szoba / 2,8 milliárd forint

Itt már egy grandiózusabb épülettel állunk szemben, ugyanis Mária Terézia szolgálatában is álló Joseph Emanuel Fischer von Erlach császári főépítész tervezte. Az épületet a Petrovszky család építtette 18. században, majd 19. században a Jeszenszky család birtokolta a kastélyt, aztán az 1950-es években államosították. A tágas tereket először bégetés, majd gyerekzsivaj töltötte meg, ugyanis TSZ birkahodályként, ezt követően gyermekotthonként és iskolaként funkcionált. 

1999 óta magánkézben van, kívül-belül renoválták, s visszaállították korábbi patinás fényét.

5, Széchenyi kastély – Barcs (Somogy megye) 1800 nm / 323,5 millió forint

1872-ben tervezte meg a késő klasszicista-romantikus stílusú épületet Weber Antal, aki Ybl Miklós mellett a kor legismertebb építésze volt. A kastély a Széchenyi család számára épült, aztán 1945 után az államé lett, később privatizálták.

Az új tulajdonoksok a tetőt tatarozták, azonban az épület többi része még mesteremberekre vár. A birtokon egy mai napig működő kápolna is áll.

6, Szentkirályi kastély – Zalaapáti (Zala megye)
900 nm / 10 szoba / 287,6 millió forint

A kastély építése 1770 -ben kezdődött és sokáig a bencés kolostor tulajdonában volt, később a Szentkirályi báró tulajdonába került, aki családjával a II. világháború végéig lakta. Utána itt helyezték el az ország egyetlen méhész tanintézetét, aminek megszűnése után a kastély árván maradt, mígnem 1996-ban magánkézbe került és felújították.

Jelenleg lakják, s emellett cserépkályha múzeum működik benne, igazi antik kincsekkel.

7, Maróthy kastély – Zsédeny (Vas megye)
1260 nm / 14 szoba / 215 millió forint

Egy szolidabb A Káldy-Maróthy család 1890-ben romantikus-eklektikus stílusban építette, s egészen 1945-ös államosításáig a Maróthy család birtokolta a kúriát és a hozzá tartozó épületeket. 1990 után a Fiedler család megvásárolta az erősen lepusztult épületet, és egy év alatt újjáépíttette.

Az épületben jelenleg étterem és hotel működik.

Szerző: Pusztai Péter

(Fotók : kastelyok.com)

További érdekes cikkek