7 csodás hely őszi sétákra

2019. 10. 11. | Travel

Nem csak Párizsba, de már Budapestre is beszökött az ősz, tagadhatatlanul átvette már a stafétát a nyártól. Ilyenkor szeretünk egy nagy bögre meleg kakaóval kiállni az ablakunkba, s köntösből nézni a nyirkos utcai forgatagot. Kivételes pillanatok egyike, mikor apró kuckónk óvó melegéből kitekintve épp nem egyek vagyunk a gyerekükért loholó szülőknek, vagy a munkában megfáradt embereknek. Viszont a hétvégék még magukban hordozzák az utolsó napfényes kirándulások ígéretét, mikor az ember csípős reggelen nekiindulhat egy utolsót csavarogni a kacagva szaladó ősz nyomán, a halk lombok alatt.

A mostani cikkben felfűztük az ország pár gyöngyszemét egy képzeletbeli füzérre, hogy aki a főváros környékén szeretne a szabadban csellengeni, merre induljon.    

Vármakett Park és Skanzen – Dinnyés

 

Ha érdekel minket a történelem, vagy szeretnénk megismerni a magyar várakat, akkor irány Dinnyés! Az itteni Vármakett Park lehetőséget nyújt arra, hogy több ezer kilométer utazást megspórolva bebarangoljuk a történelmi Magyarország területén épült várak kicsinyített másait. Az építő törekedett arra, hogy az erődítmények valóban a nagytestvérük pontos másai legyenek, ugyanis nemcsak, hogy azonos anyagokból kreálta őket újra, de felülről nézve láthatjuk, hogy a várak valóban az ország térképén foglalnak helyet. Idén skanzennel bővült a létesítmény, ahol meg tudjuk nézni az Árpád-kor épületeit is. Ezen felül rendszeresen tartanak programokat, például október 23-án jön a „Harcosok napja”.

Tordasi Western falu – Tordas  

 

Sokan izgultunk Winettou és Old Shatterhand kalandjain, s mindannyian szerettünk volna kicsit velük lovagolni a naplementébe, a tábortüzüknél együtt falatozni, vagy elszívni az indiánokkal a békepipát. Most lehetőségünk van átélni a western filmek hangulatát a korabeli épületek közt jelmezekben mászkáló cowboyok és rézbőrűek társaságában. Rendszeres kaszkadőr show műsorokkal szórakoztatják a városokból érkező sápadarcúakat, de emellett számos vadnyugati próbát állhatunk ki: patkóhajítás, rodeó-bika, íjászat, lasszóvetés, céllövölde, vagy kézműves foglalkozások.  

Hármashatár-hegy – Kecske hegy – Budapest


Ez már túrabakancsos úticél lesz, szóval ide be lehet készíteni a termoszban a meleg teát, meg némi csokit is jutalmul, ha sikerült feljutni a csúcsra. Ha már itt bóklászunk, érdemes érinteni a Kecske-hegyi-hasadékot, vagy az Oroszlán-barlangot. Számtalan érdekes dolgot lehetne még sorba szedni, de szerintem a legvonzóbb az Oroszlán-szikla. Ez alapvetően egy nagymacskát formázó dolomittömb, amit kicsit még igazítottak, hogy jobban hasonlítson az állatok királyára. Sajnos ma már nem látható teljes pompájában, ugyanis a városi legenda szerint a 2. világháborúban a megszálló szovjet csapatok barbár módon lerobbantották a fejét, hogy könnyebb legyen közlekedni mellette… 
Hátha a cikk megihlet pár ügyeskezű kőfaragót és helyreállítják a király korábbi dicsőségét. 😉

Veresegyházi Medveotthon – Veresegyház

 

Ha nem szeretnénk annyit csalinkázni egy kőoroszlánért és unjuk már a pesti állatkertet, akkor kiruccanhatunk Veresegyházra, ahol hosszasan battyoghatunk az öt és fél hektár területen elterülő Medveotthonban. A számtalan maci és több falka farkas mellett mosómedvék, ormányos medvék, s rénszarvasok laknak parkban. Számuk folyamatosan változik, ugyanis itt kötnek ki az otthon tartott állatok, de külföldi állatkertekből is érkeztek már lakók.        
Az idelátogatók kedvenc időtöltése, mikor hosszú fakanalakon mézet nyújtanak be a mackók legnagyobb örömére.   

Budakeszi Dínópark

 

A gyerekbarát Jurassic Park visszaröpít minket az őskorba, mikor még a dinoszauruszok uralták a földet. A hely különlegessége, hogy az életnagyságú szobrok a természetben állnak, így sokkal realisztikusabban festenek, mint a múzeumok falai közt. 25 ősgyík rejtőzik a lombok közt, s mindegyikük mellett kis tábla hirdeti, hogy kit is látunk és mit érdemes tudnunk róla. Érdekesség, hogy az első magyar dínó, a Hungarosaurus alakja is felbukkan a paleoit panoptikumban. Miután bebarangoltuk a 2 hektáros területet izgalmas játékok várják a kalandorokat; lehet óriáscsúzlival dinoszauruszt vadászni, vagy a hátukra is pattanhatunk pár fénykép erejéig.               

Szigethalmi vadaspark és állatsimogató

 

Mikor a honlapjukon elolvastam a megszületésének történetét, egyből Gerald Durell regényei jutottak az eszembe. Ott is hasonlóan kalandosan indult gyarapodásnak az állatsereglet a családi ház hátsó kertjében. A park egyébként továbbra is megtartotta ezt a barátságos, családias jellegét, s teljes mértékben önerőből tartja fenn magát. A kert lakói elsősorban háziállatok, de vaddisznó, muflon, sőt róka is otthonra lelt már a birtokon.  A gyerekek is biztos élvezni fogják, mert van állatsimogató, pónilovaglás és kisvasút.

Budai Arborétum

 

Illetve gondoltam azokra is, akik nem szeretnének túl messzire elbarangolni, de szívesen hallgatnák a fák levelének lehulló lágy neszét. A Móricz Zsigmond körtértől egy pár perces sétával a Szent István Egyetem gondozásában álló Budai Arborétum kapuja előtt találjuk magunkat, amin átlépve nem fogad olyan tumultus, mint mondjuk a Margit-szigeten.

A botanikus, vagy más nevén füvészkert a tudományos és/vagy ismeretterjesztő céllal, tematikus elrendezésben ültetett növénygyűjtemény. Az arborétum pedig Szilszakállékra, vagyis a fás szárú társaikra szakosodott típusa.              

A kertet életrehívó Haszonkertészeket Képző Gyakorlati Tanintézet még a 48-49-es szabadságharc után alapította egy tábori orvos, ENTz Ferenc. Pár évtized múltán vándorolt át a mostani helyére, a Gellért hegy oldalába. Jelenleg közel 2500 növénynek ad otthont, taktikusan igyekeznek minden fajtából legalább két példányt gondozni, hogy egy esetleges veszteség esetén maradjon tartalék. Kellemes a szemnek, s üdítő a léleknek ebben a tudatosan összeválogatott erdőben elvonulni a világ zajától, azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy itt még a legapróbb fűszál is védett! Óvjuk meg, hogy más is gyönyörködhessen benne!     

Szerző: Pusztai Péter

(Fotók : unsplash, helyszínek weboldala)

További érdekes cikkek